Wat doet de gasprijs in 2022?

01-14-2022 - Nieuws

Laatste update: Donderdag 13 januari 2022

Wat doet de gasprijs in 2022? De gasprijs is al maanden aan het stijgen en heeft onlangs een recordhoogte op de groothandelsmarkt bereikt van €186 per megawattuur. Dit komt voornamelijk door de zorgen binnen de markt over de gasvoorraden voor komende winter. Hierdoor is de gasprijs momenteel zeven keer zo hoog als een jaar geleden! Daarom heeft de overheid besloten om in 2022 huishoudens te compenseren met belastingverlaging. Dit scheelt per huishouden gemiddeld 400 euro op de energierekening. Wil je weten wat de huidige gasprijs is en hoe de gasprijs zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld? Lees dan snel verder.

Gasprijzen waren nog nooit zo hoog

Nog nooit zijn de gasprijzen zo hoog geweest als in de winter van 2021-2022. Door diverse ontwikkelingen in de politiek en economie bevinden wij ons nu in een uitzonderlijke situatie. Waar de prijzen in 2020 nog extreem laag waren door het begin van de coronacrisis, zijn de prijzen in 2021 aanzienlijk gestegen. De 5 belangrijkste redenen zijn als volgt:

 • De aantrekkende economie na de coronacrisis.
 • Azië is bereid om meer te betalen voor gas waardoor de gasprijs wordt opgedreven.
 • De Nederlandse gasvoorraad is minder gevuld dan normaal.
 • Nederland is grotendeels afhankelijk geworden van buitenlands gas.
 • De politieke spanningen (omtrent de Nord-Stream 2 pijplijn) tussen Rusland en Europa zijn opgelopen.

In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs 0,95 euro per m3 gas. Dit was in oktober 2021 al gestegen naar 1,79 euro per m3 gas. Na een lichte daling in november, stegen de prijzen in december weer flink. Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 3,24 euro per m3. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en BTW.

Sinds 23 december 2021 is er een daling te zien bij de inkoopprijzen van gas op de groothandelsmarkt. Dit heeft te maken met het nieuws over schepen die met grote ladingen gas richting Europa varen. De prijzen op de groothandelsmarkt zijn daardoor ongeveer 60% gedaald, ten opzichte van het record van €186 per mWh. Deze daling is in januari 2022 nog niet terug te zien bij de instaptarieven van modelcontracten voor consumenten. De variabele tarieven voor consumenten lopen niet 1:1 met de prijzen op de groothandelsmarkt. Stijgingen of daling worden daardoor niet direct verwerkt in de prijs van modelcontracten, hier zit vaak enige vertraging in.

Het verloop van de variabele gasprijs 2014 – 2022

*In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde variabele gastarieven van de leveranciers die wij vergelijken. Dit zijn de kale leveringstarieven voor gas inclusief 21% BTW, energiebelasting en ODE. Je kunt de prijzen op 2 momenten (1 januari en 1 juli) vergelijken in de periode van 2014 tot en met 2021. Door de recente ontwikkelingen worden de variabele tarieven vanaf 1 juli 2021 vaker aangepast door leveranciers.

 

Toelichting op de tarieven

De tarieven bestaan uit het leveringstarief inclusief BTW, ODE en energiebelasting. Dit zijn de variabele tarieven op basis van het instaptarief van een modelcontract. Het instaptarief geldt wanneer je als nieuwe klant een modelcontract afsluit bij de betreffende leverancier. Elke leverancier biedt altijd een modelcontract aan. De tarieven van januari 2022 zijn op 12  januari 2022 opgevraagd. Echter kunnen de leveranciers de instaptarieven op ieder moment wijzigen. Het is dus een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer veranderen.

Variabel contract: Zit je al in een variabel contract en wil je de nieuwe tarieven weten van je huidige leverancier? Dan kun je dit opvragen bij je huidige leverancier. Deze tarieven verschillen namelijk per situatie en mogen op twee momenten per jaar worden aangepast. Meestal is dit op 1 januari en 1 juli.

Vast contract: Heb je momenteel een vast contract, dan blijven je tarieven gedurende de looptijd gelijk. Wil je tarieven van vaste contracten vergelijken? De aanbiedingen kunnen dagelijks verschillen. Maak daarom een vergelijking in onze vergelijker. Zo weet je zeker dat je de nieuwste tarieven vergelijkt.

Gasprijs: belasting en overheidsheffingen

De overheidsheffingen op gas in 2022 bestaan uit verschillende onderdelen. Ten eerste is er de energiebelasting van €0,4395. Ten tweede betaal je €0,10467 opslag duurzame energie (ODE). Dit komt uit op een totaalbedrag van €0,54417 die je per m3 betaald aan de overheid (dit is inclusief 21% BTW). In de afgelopen 5 jaar is dit tarief met ongeveer 20 cent gestegen. Met het verhogen van de belasting op gas wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederlandse huishoudens minder gas verbruiken en daardoor sneller van het gas afgaan.

Gasbelasting door de jaren heen

Gas 2018 2019 2020 2021 2022
Energiebelasting 0,3146121 0,3546873 0,40301 0,42176 0,43950
ODE 0,034485 0,063404 0,09378 0,10297 0,10467
Totaal 0,3490971 0,418091 0,49679 0,52473 0,54417

 

* Dit is inclusief BTW | Deze tarieven gelden tot een gasverbruik van 1 – 170.000m3.

Alle prijzen in onze vergelijker voor particulieren zijn inclusief energiebelasting en overheidsheffingen. Wel zo handig! Kijk nu wat jouw beste deal is voor het nieuwe jaar.

Hoeveel gas heb je nodig?

De meeste huishoudens hebben gas nodig om hun huis te verwarmen, lekker warm te douchen of om te koken. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je huis is, wat voor soort huis je hebt en hoe goed het geïsoleerd is. In een vrijstaand huis heb je bijvoorbeeld meer gas nodig om er lekker warm bij te zitten dan een tussenwoning of een appartement. Hoe vaak je thuis bent is van toepassing en ook is de grootte van je huishouden een belangrijke factor om je verbruik in te schatten. Om je inzicht te geven in de hoeveelheid gas die je gemiddeld per huishouden gebruikt, zie je de tabel hieronder. Dit is een schatting, wil je echt weten wat jij verbruikt en wat jouw kosten worden? Kijk op jouw jaarrekening van afgelopen jaar. Dit verbruik is altijd de beste maatstaaf voor jou. Vul deze gegevens dan in onze vergelijker in en zo zie je gemakkelijk jouw beste deal!

Huishouden Gemiddeld gasverbruik
1 persoon 1000 m3
2 personen 1100 m3
3 personen 1500 m3
4 personen 1700 m3
5 personen 1800 m3

 

Wat is een kuub?

Kuub is de de naam van de eenheid die onder andere voor gas wordt gebruikt. Net als dat stof per meter wordt verkocht en fruit per kilo, wordt gas per kuub verkocht. Deze maat is afgeleid van een kubus die 1 meter hoog, 1 meter diep en 1 meter breed is. De hoeveelheid die daarin past wordt omschreven als 1 kuub.

Gasprijs per m3

Op je energierekening staat er ‘kubieke meters gas’’ of m3, dit is de afkorting van een kuub. Kortom: je koopt gas per m3.

Waaruit is de gasprijs opgebouwd?

Je gasprijs is opgebouwd uit het kale leveringstarief, energiebelasting, ODE en BTW. Let er op dat als je gasprijzen gaat vergelijken je altijd kijkt naar de kale prijs per kubieke meter gas. De belastingen zijn namelijk bepaald vanuit de overheid en voor iedereen gelijk. Je kunt nooit onderhandelen om de belastingen omlaag te krijgen. Wel kun je op zoek gaan naar de laagste prijs per kuub. Die prijs wordt bepaalt door de energieleverancier.

Uit welke kosten is mijn gasrekening opgebouwd?

Naast de prijs die je betaalt per kuub gas, betaal je ook nog andere kosten op je gasrekening. Zo betaal je vaste leveringskosten en netbeheerkosten.

Vaste leveringskosten gas

De vaste leveringskosten is een vast bedrag dat door de leverancier in rekening wordt gebracht. Dit rekent de leverancier voor het administratieve gedeelte van de gaslevering, ongeacht je verbruik. De hoogte van de vaste leveringskosten verschilt per leverancier. Het is goed om ook rekening te houden met deze kosten bij het maken een keuze voor een leverancier.

Netbeheerkosten gas

Netbeheerkosten omvatten alle kosten die gemaakt worden voor transport van gas naar jouw adres. Dit worden ook wel ‘netwerkkosten’ genoemd. De kosten worden in rekening gebracht door je energieleverancier, die deze vervolgens betaalt aan de netbeheerder uit jouw regio. Net als de hoogte van de belastingen, kunnen de netbeheerkosten ook elk jaar wijzigen. De hoogte van de netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Je hebt een vaste netbeheerder per regio, hierin kun je zelf geen keuze maken. Je bent dus verplicht om deze kosten te betalen.

Variabele of vaste gastarieven?

Wat we dit jaar hebben gezien, is dat de prijs tussen een variabel en vast contract een stuk kleiner is geworden. Voorheen waren de tarieven van een variabel contract gemiddeld 25% duurder dan een vast contract. Vanwege de enorme stijging van tarieven in vaste contracten is dit momenteel anders. Het kan daarom voorkomen dat een variabel contract tijdelijk voordeliger is dan een vast contract, dit verschilt echter per situatie. Leveranciers kunnen de aanbiedingen van variabele contracten elke dag wijzigen. Echter is het zo dat wanneer je in een variabel contract zit de tarieven twee keer per jaar mogen worden aangepast. Het voordeel van een variabel contract is dat je het op ieder moment boete-vrij kunt opzeggen.

Als je liever zekerheid hebt over je gasrekening en wilt weten waar je aan toe bent, dan kun je het beste voor een vast contract kiezen. De gasprijzen liggen dan voor de gehele contractduur vast. Je kunt meestal een contract afsluiten voor 1, 3 of 5 jaar. Doordat de leveranciers dit prettig vinden bieden zij vaak gunstige tarieven en welkomstkortingen aan. Wanneer je een 1-jarig contract afsluit kun je hier ieder jaar opnieuw van profiteren.

Op het moment dat je vaste contract eindigt kom je in een variabel contract terecht. De prijzen van dit contract kunnen flink verschillen met die van je vaste contract.

 • Bovenstaande informatie komt van overstappen.nl

Wenst u ook energiekosten te besparen?

Wenst u ook energiekosten te besparen? Wilt u weten wat All Electric Home voor u kunt betekenen met warmtepompen, zonnepanelen en infraroodverwarming? Neem dan nu contact met ons op.

 

 

Wat doet de gasprijs in 2022?

Neem contact op!  AEH nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van de nieuwste innovaties en ontwikkelingen!

  Snel contact?